csaptelep_pic3

A termosztátos csaptelep működéséről

Hogy működik a termosztátos csaptelep?

A termosztátos csaptelep működését már bizonyára sokan ismerik, elég elterjedt kialakítás, amit sokan szeretnek, így gyakran láthatjuk őket, és népszerűek a vásárlók körében is. De mi is pontosan a termosztát, hogyan működik, és miért jó valakinek, hogy egy ilyen csaptelepet használ? Hogyan tudjuk egyáltalán használni, és milyen más kialakítások vannak? Bizonyára sok kérdés felmerül az emberben, mielőtt még választásra kerülne a sor, így érdemes egy kicsit tájékozódni a témában, ezért is került megírásra ez a cikk, hogy mindenki egy kicsit jobban meg tudja érteni a különböző csapok használatát, és különösen a termosztátos verziót. Lássunk is neki. 

csaptelep_pic1

Miért érdemes a termosztátos csaptelep mellett dönteni?

A termosztátos csapok egyszerre a pénztárcánk és a környezet legjobb barátja is. Segítségével minimálisra tudjuk csökkenteni a feleslegesen elhasznált vizet, és könnyedén tudunk a lehető legkényelmesebb hőmérsékletben mosogatni, kezet mosni vagy fürdeni. A hagyományos csapok általában egy vagy két gombbal rendelkeznek. Ezeknek megvan a maga előnye és hátránya. Akármelyik mellett is döntsünk, érdemes lehet a Ventil csaptelepek hatalmas választéka között keresni az igazit: https://www.ventil.hu/csaptelep. 

A hagyományos csaptelepekről néhány szó

Az egykaros csaptelepet könnyen lehet irányítani, a könnyű irányítás kiterjed arra is, hogy az egyik kezünkre van csak szükség, és egyértelműen meg tudjuk találni, hogy melyik oldal visz a hidegebb víz felé és melyik a melegebbhez. Az egykaros megoldás igen népszerű, kisebb helyet foglal el és könnyen tudja bárki kezelni. Ez főleg olyankor jó, hogyha az egyik kezünkben tartunk valamit és ki szeretnénk azt mosni, vagy el szeretnénk mosni, de az olyan munkák is nagyon jó megoldás, ahol csak az egyik keze lesz az embernek koszos, így végeredményben, gyorsan és könnyen meg tudunk szabadulni a szennyeződésektől. Mivel, ha van egy tiszta keze az embernek, akkor a csap egyetlen gombja nem lesz koszos, így ritkábban kell azt alaposan tisztítani. 

A kétkaros csaptelepnek is megvan a maga előnye. Egyrészt, régi otthoni időkre emlékeztetheti az embert, mindig jó megoldás ahhoz is, hogy el lehessen választani egymástól a hideg és a meleg vizet. Így, hogyha csak hidegre van szükség, nem kell a meleg vízből is engednünk, és így nem fog véletlenül sem bekapcsolni a vízmelegítő, és hasonló kellemetlenségek, amire az ember nem is gondolna a csap használata közben, azonban mégis meglátszanak a számlákon. 

Ezeknek a csaptelepeknek a beállítása hőmérséklet szempontjából egy egyszerű kézmosásnál is azonban 30-60 másodpercet jelentenek. Talán nem tűnik egy teljes percnek, amíg kissé ingerülten mozgatjuk a karokat, amíg végül a bőrünket nem égeti a víz melege és nem is okoz kellemetlen érzést a hidegség, azonban az időérzékünk könnyen megcsalhat minket. És talán nem is egy kézmosás a baj, inkább a mosogatás, a főzésnél az alapanyagok elmosása lehet az igen megterhelő a számlákat nézve. Ilyenkor persze nem csak a saját életünkben okozunk indokolatlan nehézséget, hanem a bolygó vízellátását is csökkentjük, a több víz újratisztítása egyben több energiát jelent, amit az államoknak elő kell termelnie, ez több adóval, befektetéssel járhat, a munkálat több szennyező anyagot termelhet. Persze nem egyszerű ma a társadalomban élni, egy egyszerű paradicsom megvásárlása is globális mértékű problémát jelenthet a gazdaságra és a környezetre nézve, és persze nem élhetünk úgy, hogy minden egyes paradicsom ökológiai lábnyomát utánkövetjük, azonban az ilyen egyértelmű pazarlásokon tudunk segíteni. 

  A termosztátos csaptelep

Ilyenkor jön a képbe a termosztáttal rendelkező csap, amely számos szempontból megkönnyíti az életünket. A 30-60 másodperces időtartamot lecsökkenti körülbelül 6 másodpercre, ez időtartam alatt sokkal kevesebb víz fogy el, kevesebb áramot fogyasztunk a tökéletes hőmérséklet megtalálásáig. 

csaptelep_pic2

A termosztát nagy előnye, hogy ennek következtében sokkal jobb környezetbarát szempontból, kevesebb áramot és vizet fogyaszt, a teljes víz-körforgásnak, tisztításnak jót tesz, és persze számunkra is kellemes a használata. A megadott hőmérsékleten akármikor tudunk változtatni, hogyha arra van szükség, de alapvetően egy kényelmes és egyéni hőmérsékletet biztosít az ember számára. Nem csak az állandó hőmérsékletet biztosítja, hanem a nyomást is. 

Miért jó kisgyerekes családok számára a termosztátos csaptelep?

A termosztát egyben egyfajta „gyerekzárral” is rendelkezik, ami megakadályozza, hogy a víz hőfoka 38 Celsius fölé menjen. Ez egy kis gomb a csap hátulján, amit a gyerekek általában nem találnak meg, vagy nem érnek fel, így nem nagyon tudják kikapcsolni ezt a lehetőséget. 

Összességében, mindenképpen érdemes a termosztátos megoldást választani, hogyha erre lehetőségünk van. Ezt meg fogja érezni a pénztárcánk is, és tudatosan tehetünk az eszköz segítségével a bolygónk épségéért is, és gazdaságnak is jót teszünk minden ilyen lépésünkkel. Ajánlott tehát a beszerzése, de persze maradhatunk a jól bevált csapoknál is, nem kell kényszernek éreznünk ennek a terméknek a választását, azonban, hogyha a legjobb lehetőséget keressük, akkor mindenképpen jó döntés emellett a kialakítás mellett maradni.