A látásvizsgálat fontossága

A látásvizsgálat gyakorisága

Akik már gyerekkoruk óta rendszeresen játnak szemészetre tudják, hogy a látásvizsgálat hogyan is működik. Amíg az ember serdül, akár fél évente, bizonyos időszakokban havonta is lehet, hogy ellátogat az optikushoz, hogy a látásában beállít változásokat nyomon tudják követni. Ahogy az ember lába, úgy az ember szeme is nő még ilyenkor és ezzel együtt változhat a dioptriaszám. Ez nem az az időszak, amikor az ember hosszútávra csináltat szemüveget. Akik így nőnek fel, már nem is sokallják azt az évi egy alkalmat, amikor látásvizsgálat kontroll miatt keresik fel a szemészüket.

Ellenben az alapvetően tisztán, élesen látó társaikkal, akik maximum akkor mennek és mentek el optikushoz vagy szemészorvoshoz, ha valami panaszuk volt. Aztán egyszer csak az ember megöregszik, vagy csak túl sok időt tölt a gép előtt és monitor szemüvegre lesz szüksége. Ilyenkor furcsa lehet megszokni, hogy rendszeresen kell ellenőrizni épp, hogyan látunk, mi lenne a legmegfelelőbb módja annak, hogy kezeljük és korrigáljuk.

A látásvizsgálat menete

Összességében nem túl bonyolult dolog a látásvizsgálat, ahogy a legtöbb orvosi vizsgálat sem. Akár szemészetre, akár optikushoz megyünk, aki megvizsgál bennünket mindenképpen orvosi képesítéssel bír. Első körben alkalmunk van elmondani esetleges panaszainkat, észrevételeinket, vagy a célt, hogy miért is vizsgáltatjuk ki egyáltalán a szemünket.

Az alapszintű vizsgálatok mindenképpen a látásélességgel kapcsolatosak. A látásvizsgálat szinte szimbóluma a tábla, amit mindenki életében, ha máshol nem is, legalább egy üzemorvosi vizsgálaton már leolvasott. Ez persze ha már az ember szeme nem tökéletesen éles, kiegészül annyival, hogy bizonyos dioptriájú lencséket tesz az orvos a szemünk elé. Először az egyik, aztán a másik. Ezek a lencsék kvázi megmutatják, hogy is néz majd ki az a szemüveg, agy kontaktlencse, amiről épp beszélünk. Ez alapján tudjuk eldönteni, hogy szeretnénk-e megrendelni.

Az orvos persze mást is vizsgálhat. Valamilyen mértékben mindig megnézik a szemünket közelről is, hogy esetleges gyulladások, sérülések felett semmiképpen se lehessen elsiklani. Ezek a látáskorrekcióban is nehézséget jelentenek, sőt súlyos esetben kizáró okok. Kontaktlencsét csak é szembe szabad felhelyezni. Ezeken túl a látásvizsgálat számos olyan módszert tud felsorakoztatni, amik a szem ilyen olyan aspektusait vizsgálják, mint a szaru és szivárványhártya vastagsága, szemfenék nyomása.

A látásvizsgálat előnyei

Alapvetően ez nem egy bonyolult és időigényes dolog, és legjobb, ha úgy tekintünk a látásvizsgálat alkalmaira, mint rendszeres kontroll. Nem kell félni tőle. Sok helyen a látásvizsgálat ingyenes, ha azért vesszük igénybe, hogy látáskorrekciós eszközt vásároljunk utána. De vannak ilyen olyan alkalmak az év során, amikor szintén grátisz vehetjük igénybe a szolgáltatást, ha csak évi egyszer akarunk elmenni, érdemes ilyen időpontra időzíteni a látogatásunkat.

Az egyik legnagyobb előny az, hogy tiszta képet kapunk saját egészségi állapotunkról. Persze ez a legtöbb https://eoptika.hu/optika/latasvizsgalat.html kontroll lényege, de olyan helyzetekben, mikor műtéten esett át az ember korábban, vagy változik a környezete nem olyan magától értetődő. És persze, gondolhatnánk, hogy a mi szemünk egészsége alap, nagyon sokan véljük magától értetődőnek, hogy jól látunk, egészen addig, amíg nem.

A látásvizsgálat jó szolgálatot tesz az egyénen felül a közösség számára is. A szemészorvosok nem lehetnek ott mindenhol, de az optikusokhoz elég gyakran járnak. Itt vesznek szemüveget, itt íratnak fel kontaktlencsét, alkalmasint náluk vesznek igénybe lézeres szemműtétet. Ennek hála igen nagy bázis áll rendelkezésére a szemészeti kamarának, ha adatokat szeretne gyűjteni. A rendszeres látásvizsgálat pedig kiváló módja annak, hogy nyomon tudják követni a lakosság szemegészségi állapotát.

Látásvizsgálat gyerekkorban

Sajnos az elektronikai eszközök elterjedésével a kiskorban, sőt már akár a csecsemőkorban diagnosztizált látásprobléma egyre gyakoribbá válik. Szemészorvosog kimutatták, hogy három éves kor alatt a technikai eszközök kifejezetten rossz irányba befolyásolják a szem működését. Hiszen akkor még nagyon alkalmazkodó képes a szem, és ha az, amihez alkalmazkodnia kéne a gépmonitor, akkor nem fog fáradni, hogy messzire jól lásson, máshol kamatoztatja a fejlődését. A látásvizsgálat így fontos lehet akármilyen korú gyereknél, ha a szülői megfigyelések alapján gyanakodni kezdünk.

A gyermekek látásvizsgálat során természetesen nem számokat vagy betűket olvasnak, hanem formákat, villákat, illetve kontrasztábrákban is különféle figurákat, állatokat. Igazán hasonlóan, mint a kifestőn. Akad klinika, ahol a falra ragasztott matrica segít a gyerek figyelmét fenntartani, amíg a szemfelszínt az orvos meg nem vizsgálja, máshol játékot csinálnak abból, hogyan takarja el a szemét vizsgálat közben. A szülők is bátran elkísérhetik ilyenkor a csemetét, hiszen az orvosnak se érdeke, hogy megriadjon, sírva fakadjon a gyerek. A szülő jelenléte pedig nyugtatólag hat.