A legjobb kavics árak a kert kiépítéséhez

Milyen kavics árakban gondolkodhatunk a kert átalakításakor?

Egyre népszerűbb alapanyag a kert kiépítéséhez a kavics bevonása. A kavics ára igen kedvező tud lenni, talán ezért is olyan populáris az elmúlt időszakban. Miért is előnyös egyáltalán a kavicsban gondolkoznunk, mint az egyik fő elem a kert kiépítésekor? Először is, a felhasználása rendkívül sokrétű és kreatív folyamat. Beleépíthetjük a falba, a járdába, egyszerűen felszórhatjuk az udvart, ha nem akarunk zöld aljnövényzet kialakításával bajlódni, esetleg a föld minősége nem megfelelő ehhez. Ha kavicsról van szó, hatalmas választék között találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelőt. Mind nagyságában, mind színében változatos kőforma. Egészen apró, sóderszerű daraboktól kezdve gondolkozhatunk több tízcentis darabokig. Éppen ezért, a felhasználási lehetősége is igen sokrétű, ezért tényleg csak ötleteket kell keresnünk a témában, és máris egy egyéni unikum kerttel dicsekedhetünk a szomszédoknak.

A kavics árak a távol-keleti kertek kiépítéséhez

Bizonyára mind ismerjük a távol-keleti kertek békés nyugalmát. Mostanában egyre többen szeretnek bele ebbe a stílusba, ami nem véletlen. Közös vonásuk, hogy hangulatukban maguk a tökéletes meditációs helyek, ahol már attól feltöltődik az ember, hogyha egy kávéra kiül a növények közé. A mai felgyorsut, rohanó világban, ami mindennap kihívásokat állít elénk és folyton a maximumot kell nyújtanunk, mindenkinek egy ilyen kertre lenne szüksége. A megfelelő kavics árak megtalálásával pedig el is érhetjük ezt az álmunkat. Képzeljük csak el, milyen pihentető és nyugtató is egy ilyen csendes udvar, ahol az ember tökéletes egyensúlyban érzi magát a természettel, kifújhatja magából a munkahelyi stressz minden apró részletét, miközben magába szívja a friss otthoni levegőt. Manapság sokan mennek haza a munkától frusztráltan, amit a családtagokon töltenek ki aztán, hiszen ezt a nyolcórás munkaidő nem teszi lehetővé. Fontos, hogy legyen olyan hely vagy közeg, ahol az ember kiélheti minden elfojtott érzelmét, hogy a családi és baráti kapcsolatai ne kerüljenek veszélybe. Egy ilyen távol-keleti kert kialakítása éppen ezt a célt szolgálja. De hogyan is éri el ezt a reakciót egy ilyen kert? Egy ilyen kertben rendkívüli az összhang: összeillő növényekkel dolgozik, viszonylag kevés szín található meg benne. Nagyszerű egyensúlya a növényzetnek, az üres térnek, a víznek és a kavicsos-sziklás aljzatnak. Kevés sarkot, kevés élt tartalmaz, ezzel is nyugtatva az elmét. A természet szinte mindig áramvonalas dolgokat teremt, ezt sugározzák magukból a fák, a kövek, miközben mégis az asszimetria, a szerencsehozó páratlanság világába varázsolnak bele minket. Talán éppen ez a legmegfelelőbb szó ezekre a kertekbe: varázslatosak, amelyek kiszakítanak bennünket a megszokottból, a pustaságból és a betonfüves világból.

A kavics árak megkülönböztetéséhez

A kavics árakat természetesen az is befolyásolja, hogy milyen célra is használnánk, és mekkora méretet. Ha díszítéshez szeretnénk felhasználni a kavicsokat, akkor akár többfajta, vegyes opcióval is élhetünk, de alapvetően hatfajta különböző méretet különböztetünk meg egészen a sóder változatos méretű darabjaitól, majd 4-8, 8-16, 16-32 milliméteres kavicsokat, és ezeknél is nagyobb kulékavicsokat, amelyek egészen 65-ös méretig kaphatóak.

A tényleges kavics árakról

Természetesen a kavics ár folyamatosan változik, és minden cégnél különböző lehetőségekkel élhetünk a rendelés során, illetve a minőségi kavicsok kategóriája is teljesen különbözik a mosott vagy a sóderkavicsétól, ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy a kavics árak köbméterenként néhány ezer forinttól tízezer forint feletti árig mennek el. Tehát a köbméterenkénti ár igazán kedvező, amellyel már könnyedén tervezhetünk. A kérdés már csak az, mekkora területre és milyen vastagságban szeretnénk a kavicsos réteget elszórni, vagy beépíteni azt az udvar tervezésekor. Ha csak elszórni szeretnénk, akkor egy nagyjából tíz centiméteres réteggel számoljunk és tőzeges földet is előnyös lehet még az egyébként nem homokos talajra helyezni a kavicsok előtt. Így biztosíthatjuk, hogy ne egy sáros-kavicsos kertünk legyen, hanem megmaradjon épségben a réteg.

A kavics árak után már csak a kert ápolása a feladatunk

A kavics árak természetesen csak csekély részét teszik ki egy teljes kert kialakításának, azonban az sem mindegy, hogy mennyibe kerül. Ha pedig elkészült a megálmodott kert, akkor sem szabad elfeledkeznünk a kavicsos réteg ápolásáról. Oda kell figyelnünk, hogy ne alakuljanak ki földes részek, és kavicsdombok sem, ezért folyamatos gereblyézésre szorul a kavicskert, de ezt felfoghatjuk akár a relaxációs tevékenységként is, amelyet természetesen nem kell mindennap véghez vinnünk. Habár van vele tennivaló, a kavicsos kertekkel való foglalkozás igazán hálás feladat, hiszen nap mint nap csodás udvarba térhetünk haza, amely bárki számára egy kellemes élményt nyújthat, ezért megéri a fáradozást a tulajdonos és a vendégei számára is.