A macska magazin felépítése

A macska magazin napjainkban

Anno a macska magazin általában azt a havonta megjelenő újságot jelentette, amely valamivel jobb minőségű papírra nyomtatva járta körbe a cicás témákat a kilencvenes években. Biztos, hogy volt benne egy cikk a helyes szőrápolásról, vagy táplálásról, egy meg egy sztárról, akinek meg mit ad Isten, pont van egy macskája. Biztos, hogy volt minden harmadikban valami termékminta, esetleg ajánló, mit próbálhatsz ki a macsekoddal, vagy akár egy kupon. Nem hiányozhatott a naptár sem, ahol szebbnél szebb képeken csodálhatjuk szebbnél szebb állatok szende pofiját. Ami még tutira volt benne az a fajtaleírás.

Manapság a macska magazin azonban nem feltétlenül jelent egy hasonlóan papír alapú médiumot. A netes világ pedig olyan lehetőségeket nyitott meg, amikről anno álmodni sem mertek volna, a papír alapú sajtó pedig leginkább megmaradt a szakmabelieknek, sokkal célzottabb tartalmaknál. Egy print cica magazin 2018 végén jóval valószínűbb, hogy akár genetikai fejtegetéseket és igen részletes étrendkiegészítő ismertetetéseket is tartalmazzon, mint az online tenné. Mit hol keressünk tehát manapság?

Az online macska magazin előnyei

Itt nem feltétlenül csak arra gondolok, hogy ugyanaz a macska magazin, csak online és print felületét hasonlítgatva. Kifejezetten a csak egyik és csak másik formában megjelenő lapok közt keresem az altéréseket. Ebből a szempontból például az online magazinnak több lehetősége van. Nincs karaktermegkötés, nincs nyomdai határidő. Nyilván van egy rendszerességre szükség, hogy folytonosan újabb és újabb tartalmakkal szolgáljon, de abban pár órán nem fog múlni, hogy bekerül-e még a hónapban a cikkek közé.

Ugyancsak nagy előny, hogy az online macska magazin be tud ágyazni videókat, gif-eket, képeket, akár más oldalakra hivatkozhat olyan egyértelmű linkeléssel, amit nehéz két dimenzióban papírra vetve überelni. A videók és egyéb tartalmak persze felvetik a kérdést, hogy kié a szerzői jog, nem védett-e a tartalom, és olykor az online portálok inkább nem is mernek ilyesmibe kezdeni, nehogy megüssék a bokájukat.

Végezetül a magazin tematikája és jellege is teljesen más. Aki könnyed felüdülésre vágyik, biztos, hogy az online macska magazin oldalát keresi fel és nem egy szakmai havilapot. Éppen ezért az online verziók közt inkább közvetlen hangvételű, viccesebb, aranyosabb, kevesebb szakértelmet igénylő és könnyen emészthető témákat fogunk találni. Ezzel szemben a print azoknak vált a szakmai fórumává, akik igazán el kívánnak mélyedni a macskatenyésztés, versenyeztetés világában.

Az online macska magazin témái

Az online macska magazin egyik nagy előnye, hogy a küllem izgalmassá tételére sokkal több eszköze van, mint egy szimpla újságnak. Beúszhat az animáció, felugorhat egy ablak a heti akciókkal, megváltozhat a kép, ha rámegyünk az egérrel és tengernyi más dolog. Az ember hajlamos is néha elveszni a részletekben, de ahol ez az eszköztár leginkább kamatoztatható, az a fajtakereső. Arra már korábban rájöttek az online portálok, hogy a klasszikus abc-be rendezett fajtaleírások, mintha csak egy lexikon lapjairól loptuk volna őket, nem egészen netkompatibilisek. Ellenben ha szűrőket adunk hozzá, vagy idővonal alapján választunk, annál izgalmasabb lehet ez is.

A fajtaválasztók mellett a macska magazin örökzöld slágere a gondozásról, viselkedésről írt cikkek. Általában blog formájában találkozunk velük, bár van, ahol a blog egy külön aloldalt képez, ahol adott esetben tényleg egy konkrét személy vezet blogot, vagy legalábbis átveszi a macska magazin tőle a tartalmat.

Az efféle hasznos tartalmak mellett bukkannak fel az inkább szórakoztató tartalmak, bár ezeket keverve is szokták alkalmazni, afféle infotainment jelleggel. A szórakoztató tartalmak általában ha hordoznak is magukban igazságot, az leginkább olyan evidencia, amivel a macska magazin meglátogatása előtt is vélhetően már tisztában voltunk. Ezek leginkább a magazin közösségi oldalain jelennek meg, hogy aktivizálják és bevonzzák a követőket.

Ennek az aktivizálásnak lehet egy további lépcsője, amikor versenyt, akciót szerveznek. Lehet itt arról szó, hogy képet kell beküldeni, vagy videót, az is lehet, hogy adott kérdésre válaszolva indítanak a helyesen válaszolók közt sorsolást – avagy éppen a legelsőként válaszolókat jutalmazzák. Hasonló akciók inkább a rádiós műsorokból ismeretesek – a tízedik telefonálótól kérdezik, hogy mi az óra slágere például.

Macska magazin és a menhelyek

Örvendetes látni, hogy dacára a sok változásnak, a macska magazin még mindig fontosnak tartja, hogy menhelyekkel, állatorvosokkal tartsa a kapcsolatot és kellően tájékoztassa az olvasóit is. Nem egy macska magazin áll szoros kapcsolatban orvosokkal, akik szakértőként válaszolnak a magazin látogatóinak adott kérdéseire.

A menhelyek bevonása pedig sok hasznos találkozást hoz magával. Felhívják a figyelmet az oltások, ivartalanítás fontosságára, illetve elveszett állatok találtak már gazdára a magazinok közvetítésének hála és nem mellesleg a mentett állatok ügyének is jót tesz minél nagyobb publicitás, amellyel hozzá tudnak járulni egy egy cica otthonra találásához.