A szájmaszkok világa

A szájmaszkokról általában

Valószínűleg egy évvel ezelőtt álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valaha eljön az az ídő, hogy bizony szájmaszkok viseléséről szükséges értekeznünk. Soha nem gondoltam volna, hogy a jól ismert ijesztő vírusos filmek egyik pillanatról a másikra valóságosan be tudnak teljesedni és ténylegesen képesek megbénítani az egész világot. Én személy szerint bár kissé szkeptikus vagyok mégis úgy gondolom, hogy jobb félni mint megijedni, így a maszk viselését abszolút indokoltnak tartom, főleg ha nem az egyszerű semmit sem érő maszkokról beszélünk, hanem olyan csúcs kategóriás maszkokról, mint a FFP2 maszkjai, melyek nem csupán látszat védelmet, hanem valóságos szűrést nyújtanak. Én személy szerint úgy gondolom, hogy leginkább az idősek érdekében abszolút indokolt, hogy olyan jellegű maszkokat viseljenek, melyek tényleges védelmet nyújtanak nem csupán a vírus, hanem mindenfajta légúti betegséggel szemben is. Ugyanis valljuk be, sajnálatos módon sok idős embernek nem kell ahhoz világjárvány, hogy egy egyszerű influenzának végletes következményei legyenek rájuk nézve.

Így vírus helyzettől elvonatkoztatva is mindenkit óvva intenék attól, hogy az idős hozzátartózóikat a vírus illetve influenza szezonnak kiszolgáltassák, hanem az ő védelmükben inkább vállaljnak magukra terheket és esetleges módon, ha arra kerülne sor, inkább vásároljanak be nekik és védjék őket a külvilág fertőzésitől, ugyanis sajnálatos módon az idősödő szervezetnek bizony a legegyszerűbb influenza is végzetes lehet, nem hogy egy világjárvány. Gondoljunk rájuk ezekben a nehéz napokban és védelmezzük őket, amíg lehet, hiszen kincs az ő életük számunkra.

A szájmaszkokról specifikus módon

Alapvetően én úgy gondolom, hogy ha már kötelező jellegű a maszk viselés, akkor ennek mindenképpen adjuk is meg a módját és ne csak az egyszer használatos maszkokat részesítsük előnybe, hanem ruházzunk be egy olyan jellegű darabra, mely teljes körű védelmet biztosít a légúton terjedő betegségekkel szemben. Én személy szerint mindenképpen tudom ajánlani az egyik legjobb szájmaszkot, mely a FFP2 névre hallgat. Az alábbiakban némi útmutatást nyújtanék ebbe az irányba, ugyanis sokan nem veszik komolyan azt, hogy valójában mennyire is fontos az, hogy normális védelemmel legyünk ellátva a vírussal szemben. Az FFP2 szájmaszkjai pontosan erre vannak kifejlesztve ugyanis profi szűrűjének köszönhetően képes kiszűrni az olyan jellegű kórokozókat, melyek támadnák az immunrendszerünket. Alapvetően az adott maszk típus a KN95 (FFP2 szintű) besorolású légzésvédő maszk, egyfajta akár műtősmaszkként maszk típus, mely ténylegesen komoly védelmet képes biztosítani a mindennapi használata során. Az adott maszk típus az eldobható maszkokkal szemben olyan verhetetlen előnnyel indul, hogy sokkalta pontosabban illeszkedik az arcra, ezáltal nyilvánvalóan sokkal hatékonyabb védelmet is tud nyújtani. Nyilvánvalóan az adott szájmaszk típus nem csupán az adott problémát képes orvosolni (értem ezalatt a folyamatosan fennálló járványhelyzetet) hanem a légúti fertőzések által okozott tüneteket összefoglalóan akut légúti megbetegedések, megfázások és egyéb kellemetlen tünetekkel járó betegségekkel is képes felvenni a harcot. Akit bővebben érdekeln a szájmaszk használata az látogasson el a LedGuru weboldalára és győződön meg arról, hogy valóban jó választás az adott maszk típus.

Miért fontos szájmaszkot viselnünk?

Én személy szerint azon az állásponton vagyok, hogy járványhelyzettől függetlenül is légúti tüneteket mutató betegek számára javasolt lenne a szájmaszk viselése, hogy mimnél kevesebb embert fertőzőn meg a maga betegségével, mondjuk egy tömegközlekedési eszközön. Ellenben a járványhelyzet tekintetében viszont minden egyes embernek kötelessége minden tömegközlekedési eszközön illetve olyan térben ahol emberek vannak viselni a maszkot, hiszen ha ezt nem teszi nem csak önmagát, de embertársait is veszélynek teszi ki, mely cselekedet abszolút nem helyénvaló és immár törvény által büntetendő is. Úgy gondolom azért is rendkívül fontos erre odafigyelni, mert a kézhigiéné és az arcmaszkok használata fontos szerepet játszhat az influenzavírus terjedésének megakadályozásában. Mint tudjuk kötelező jellegű a maszkok használata nagyobb közösségekben, bevásárlóközpontokban, intézményekben, minden olyan helyen, ahol sok ember tartózkodik egy légtérben.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy ha a magunk érdekében nem is tennénk meg a maszk állandó jellegű viselését legalább embertársainkra gondoljunk, azon belül is kiváltképpen az idősebb generációra és viseljünk szájmaszkot a mindennapok során ezzel védve embertársainkat és önmagunkat is.