A szalon felújítás

Mikor szükséges a szalon felújítás?

Régóta vannak jelen a piacon gépjárművek, amióta pedig szinte minden magyar háztartáshoz tartozik egy kocsi, elengedhetetlen, hogy legyen kellő számú autójavító műhely. Vannak azonban olyanok, akik nem csupán a puszta funkcionalitás, vagy az élvezet kedvéért vesznek autót, de fontos számukra a megjelenés, a márka. Ez értelemszerűen egy olyan réteg, aki valamivel többet engedhet meg magának, ám ahogy az elvárható egy drágább, nívósabb terméknél, a pénzért szolgáltatást is kell nyújtani. Aki vett már autót nem használtan, valószínűleg ugyanúgy egy szalonba látogatott el. Több modell közt megtekinthetjük a különbségeket, kipróbálhatjuk az autót. Ugyanakkor ez egy olyan hely, ahol számos megbeszélnivaló is akad, hiszen egy autó nem csak annyi, hogy kormány és pedálok. A szalonokban tehát nagy a jövés menés, és éppen ezért van alkalmanként szükség az szalon felújítás műveletére is.

Más iparágakban is igaz, hogy a kiállítási tárgyak külön kategóriába esnek. Pont azért, mert a kiállítási modellek elhasználódhatnak a sok kipróbálástól, és ha rosszabb minőségűek, vagy kisebb hatékonyságúak nem is lesznek, általában már „leharcoltabban” kerülnek a vevőhöz. Általában garancia nélkül, de jelentős kedvezménnyel értékesítik végül ezeket. Az autószalonban azonban nem csak a kiállított kocsik szenvednek ekkora forgalomtól. A székek, amin ücsörgünk, a kávésarok, esetlegesen a parkoló, a folyamatos világítás, a hűtés-, és fűtésrendszer. A másik az, hogy egy nívós autószalonban a márka megköveteli, hogy a kiállítótér is illeszkedjen az imázshoz. Már csak az idő múlása miatt is olykor olykor ráfér mindegyikre egy szalon felújítás.

Elvárások a szalon felújítás során

Ha az ember rászánta magát, hogy márkás kocsit akar, már a keresgélés folyamata is nagyban befolyásolni fogja a döntését. Nem mindegy, hogy egy unott eladó ránk se hederít a sarokból, miközben a telefonját nyomkodja, vagy egy kedves mosoly fogad minket, aki minden technikai kérdésünkre is tudja a választ. Ezen ugyan az szalon felújítás nem segít, de hozzátartozik ahhoz a végeredményhez, amit elvárunk. És ezekhez az elvárásokhoz kell mindennek illeszkednie.

A szalonban fontos a hőmérséklet. Általában nagy üvegablakok keretezik egyik oldalról, ami nem könnyíti meg túlzottan a fűtést, rengeteg hő távozhat erre. Ugyanakkor nyáron ez a hatalmas áttetsző felület olyan üvegházhatást biztosít, amit szintén okosan ellensúlyozni kell. A nagy tér, az üvegablak mind olyasmi, amit a hőmérsékletszabályozás során figyelembe kell venni. Nem elég, ha az szalon felújítás végére van egy légkondi befúvás a terem közepén. Egyenletes kell legyen a hőeloszlás, minél természetesebb ventillációval, annál jobb.

A design sem elhanyagolandó szempont. Nem pusztán arról van szó, hogy a képviselt márka logója legyen hatalmas neonbetűkkel a bejárat fölé vésve – sőt, ez vélhetően kommersznek hatna – hanem az egész belső térről. A színek, huzatok, felületi anyagokon át odáig, hogy legyen wifi. Egy modernizáló szalon felújítás végére olyan hatást képzelhetünk, mint egy nívósabb bisztróban. Nagy letisztult felületek, hangulatos, talán ipari stílusra hajazó világítás. Ugyanakkor kellő kivilágítás a kiállított modellek felé, wifi az üzleti sarokba, minimum egy kávégép, de jobb, ha van egy kis kávézónk, egy kanapé, ahol az esetleges kísérők lepihenhetnek, mosdó, az iroda, személyzeti mosdó, konyha, netán parkoló odakint. Sok mindenre kel figyelni.

A szalon felújítás kihívásai

Az egyik kézenfekvő nehézség szalon felújítás során, hogy a munkálatok idejére most beszüntessük-e a tevékenységet, vagy se? Nyilván a megbízó nem szeretné hetekre leállítani az eladást, ugyanakkor az se járja, hogy egy tízmilliós modell felett valaki épp festőlétráról csavarozza a mennyezetet, miközben bemutatjuk. És ez egy egyszerűbb műszaki problémakezelés még. Úgyhogy tetszik, nem tetszik, a legideálisabb, ha erre az időre szüneteltetik az eladásokat.

A másik alapvető kérdés, hogy addig mi legyen a kiállítási modellekkel? Az szalon felújítás közben nem lehet folyton értékes luxuskocsikat kerülgetni, nem is vállalná el így a kivitelező. A legtöbb márkának vannak raktárai, jobb esetben ott ellakhatnak a modellek, amíg a munkálatok tartanak. Rosszabb esetben, vagy ha ez olyan messze van, hogy a szállítási költségek miatt nem érné meg, bérelni kell valahol egy raktárat.

Ahogy minden kivitelezésnél, az egyik legalapvetőbb kihívás, hogy az szalon felújítás terve nem teljesen egyeztethető össze az előírásokkal, vagy a lehetőségekkel. Ezt a nehézséget szinte minden tervezőmérnök ismeri, hiszen az ügyfelek sok szépen és nagyot tudnak megálmodni, csak bírják anyagilag és engedjék meg az előírások.

Kevesen gondolnak rá, de kihívást jelenthet még az autók elhelyezése, odaszállítása. Ahogy egy háztartásba is előbb visszük be a mosógépet, mint befejeznénk azt a falszakaszt – hiszen a maradék ajtón nem férne be – úgy a kocsik kiállítását is be kell ütemezni az szalon felújítás lépéseibe.

A szalon felújítás végeredménye

Ha mindent lehetne, egy szalon felújítás úgy érne véget, hogy egy nagy légtérben állnak a kocsik, mellette egy hangulatos kávézó, netán némi bár részleggel és az egységes dizájn kenterbe veri a legmenőbb kávézókat a Kopaszi gáton. Süvít a wifi, kényelmesen elücsörögve megbeszélhető minden az szalon felújítás után kiváló fényben és viszonyok közt kiemelt aztómodellekről.