allergia tünetei_pic

Az allergia tünetei: mire kell figyelnünk

Az allergia tünetei komolyak is lehetnek

Mind ismerjük a filmes jelenetet, ahol a szereplő a torkához kap és fuldokolva hanyatlik le az asztaltól, általában mogyoróallergia miatt kapva anaphylaxiás shockot. Az életben az allergia tünetei az esetek igen nagy részében nem ilyen látványosak, és persze sokkal szélesebb körben fordulnak elő, mint ahogy azt a filmek mutatják be. Talán ezért is van az, hogy kevesen mennek el bizonyos tünetekkel orvoshoz, mert az érzékenység jeleit inkább valamilyen légúti betegségnek vagy emésztőrendszeri problémának hiszik. Éppen ezért gondolom úgy, hogy érdemes egy kicsit részletesebben is megismerkedni a különböző allergiákkal és azok tüneteivel. 

Az allergia tünetei

Az allergia tünetei tehát igen változatosak lehetnek. A növényekre való érzékenység általában nátha-szerű tüneteket produkál, gyakran előfordul a rossz közérzet, fájó torok, köhögés, orrfolyás és persze a tüsszögés is. Általában nem is ezekkel a kisebb bajokkal van a gond, bár mióta átéltük a koronavírus szinte traumatikus két évét, senki sem szeret köhögve emberek közé menni, mégis inkább a fáradékonyság és betegségérzés a fő probléma. Vannak egyébként, akiknél ez nem áll fenn, és így könnyebben rá lehet jönni, hogy itt szénanátha lehet a gond. Hogyha azonban minden jel arra mutat, hogy az ember megfázott, akkor már nehezebben veszi rá magát, hogy elmenjen az orvoshoz, és ott sem biztos, hogy néhány perc alatt kiderül, mi állhat a háttérben. 

allergia tünetei_pic3

Szerencsére az ilyen jellegű allergia kezelése igen egyszerű lehet, és vény nélkül kapható pár száz forintos gyógyszereket is megoldják a gondot. 

Komolyabb helyzetet jelentenek az egyes penészgombákra való allergiák, amelyek szintén az egészen enyhe tünetektől akár életveszélyes állapotot is okozhatnak. A penész pedig mindenhol megtalálható, rengeteg nedves házban problémát jelent, de egészen új építésű házaknál is felmerülhet problémaként, hogyha bent teregetünk. 

Az allergia tünetei közül legrosszabbak általában az egyes élelmiszerekre való allergiák. Sokan nehezen bírják a trópusi gyümölcsöket, hogyha a kiwi vagy az ananász kellemetlenül szúrja a nyelvünket, már az is egyfajta reakciónak vehető, és jelnek arra persze, hogy inkább ne fogyasszuk azt a gyümölcsöt. Legdurvább reakciót a mogyorófélék, tenger gyümölcsei váltanak ki. Ez utóbbi még kevésbé érzékeny emberek számára is kellemetlen lehet.

Mire lehet még allergiásnak lenni? Gyakorlatilag bármilyen anyagra, fémre, latexre, egyes fafajokra, emellett számolnunk kell olyan allergiákkal is, amelyek az egyes rovarcsoportokra összpontosulnak. Ilyen például a poratka allergia, ami a poratkák megszáradt, levegőben lebegő székletére való allergia, gyógyítása fájdalommentes immunterápiával lehetséges. 

Az allergia tünetei állatoknál

Persze nem csak az emberek lehetnek érzékenyek. Az állatoknál is az allergia tünetei igen komolyak lehetnek, és nem árt gazdiként odafigyelni arra, hogy a felelősségünkre bízott kedvencek hosszú és minőségi életet élhessenek. Néha náluk is gyenge tüneteket tapasztalhatunk, és emiatt nehéz is gyanakodni valamilyen komolyabb problémára, ugyanakkor az életüket ezek a kellemetlenségek is meg tudják nehezíteni, így ezekre még jobban kell figyelnünk, mint a nyilvánvaló jelekre. 

Persze náluk is előfordulhat az egyes ételcsoportokra való érzékenység, általában a kevésbé minőségi ételek ballasztanyagainál fordul elő ilyesmi. A megoldása ennek igen egyszerű, hypoallergén tápok vásárlásával biztosítani tudjuk állataink biztonságos és tápláló étkezését. Akár egészen kiskoruktól fogva adhatjuk azoknak a fajtáknak, amelyek hajlamosak az érzékenységre. 

Anyagokra való érzékenység szintén előfordulhat állatoknál, ezért a nyakörvek minőségére vigyázni kell, szerencsére az allergia tünetei igen nyilvánvalóak, az állat nyaka körüli irritáció árulkodó jele annak, hogy valami nem normális. 

Alapvetően mindenféle allergia megjelenik az állatok esetében, még a poratka allergia is, ami egy egyszerű rágótablettával is segíthető, ami egyben a kullancsokat és a bolhákat is kiirtja, akik kapcsolatba kerültek az állattal. Ez az allergiás gazdinak is igen hasznos lehet. 

allergia tünetei_pic1

Összességében az allergia tüneteiről

Az allergia tünetei tehát igen széles skálán mozognak, az egyes kategóriák is igen eltérő jelekben mutatkoznak meg. Ha az ember szeretné biztonságosan élni mindennapjait, akkor tudom ajánlani az általános kivizsgálás elvégzését, ami segítségünkre lehet abban, mire kell figyelnünk megelőzés szempontjából. Az allergia igen alattomos dolog, és néha nem is az első találkozáskor alakul ki, hanem egészen későn, felnőttkorban, egyik pillanatról a másikra. Vigyázzunk tehát, hogyha ismeretlen vagy általában nem fogyasztott élelmiszereket eszünk, és nem lesz gond. Ha pedig mégis néhány tünetet észlelünk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz minél hamarabb, hogy ne lehessen komolyabb gond az ügyből. Ha pedig egy érzékenységünk már van, nem árt megnézetni, hogy nincs-e más is, amivel vigyáznia kell az embernek.