Hogyan válasszunk megfelelő csaptelepet?

A megfelelő csaptelep kiválasztása lehet könnyű feladat is

Érdemes egy kicsit jobban utánanézni a témának, hogyha megfelelő csaptelepet szeretnénk választani. Sokan nem teszik meg ezt, és csak elmennek az első üzletbe, hogy kiválasszanak egy darabot. De mi a megfelelő? Van rossz választás? Mik a csaptelep választásának kritériumai? Ezekre a kérdésekre fogjuk most keresni a választ, hogy könnyebb legyen a végső döntés.

Az első lépések a tökéletes csaptelep felé

Először is, érdemes egy gyors szemrevételezést tartanunk otthon. Egyáltalán melyik csaptelep szorul cserére? A konyhai? A mosdóé? A zuhanycsaptelep esetleg? Mindegyiknek más és más kritériumoknak kell megfelelnie, ha a tökéletes darabról van szó. De ez még nem minden, először csak szemléljük egy kicsit a környezetet, és gondoljuk végig, hogy milyen darab lenne megfelelő, ami illene a helyiség összkompozíciójába. Egy egyszerű kis fürdőszoba vagy konyha nem igényel ultramodern kirívó darabokat, míg egy modern helyiségbe egy bátrabb, feltűnőbb és érzékibb darabot is választhatunk bátran. Próbáljuk kitalálni a méretet is előre, hogy ne olyan darabbal sétáljunk haza, ami a végén nem megfelelő. A túl kicsi csaptelep alá esetleg a kezünket sem tudjuk berakni, mert összeérhet a mosdókagyló peremével majdnem, míg egy magas nyakkal rendelkező darab kifejezetten előnytelen lehet, hogyha a fürdőszobai polc alacsonyan helyezkedik el, és esetleg felfröcskölődik a víz oda, de mindenképpen kisebbíteni fogja a helyiséget optikailag. Ez pedig nyilvánvalóan elkerülendő. Tökéletes csaptelepre tehát recept nem létezik. Azonban számunkra tökéletes darab igenis van, csak rá kell találnunk! Karok szempontjából is válogathatunk bátran. Az egykarú csaptelep előnye, hogy a kezelése igen könnyű, bár határozottan kell egy kis idő, hogy az ember megszokja a használatát. Ez a kívánt hőmérsékletet a csaptelepen belül keveri ki. Az egykaros megoldásnak köszönhetően valószínűleg kevesebb tiszta vizet fogunk elpocsékolni, ami a környezetvédelem és persze a számlák szempontjából is hasznos érték és előny is. Az egykarú beállításhoz nekünk is csak egy karra van szükség. Ez előnyös lehet, hogyha csak az egyik kezünk koszos (hiszen a elsődlegesen kézmosáshoz használjuk például a mosdó csaptelepet), vagy ha valamit az egyik kezünkkel fognunk kell, míg a másikkal be tudjuk állítani a csapot. A kétkarú változat talán esztétika szempontjából érdekesebb, de ezt is gyártó válogatja, mire fektetik a hangsúlyt ebből a szempontból. Víztakarékosságra előnytelenebb az egykaros fajtánál azonban, de külön kezelhető a hideg és a melegvíz, ha sokszor használnánk szélsőséges hőmérsékleteket, akkor ez is megfelelő lehet.

Milyen csaptelepek vannak?

A mosdó csaptelep értelemszerűen az, ami a fürdőszobában helyezkedik el. Többnyire kézmosásra, esetleg egy-két makacsabb folt kiszedésére használjuk a ruhákból, így bátran válaszhatunk az egy- és a kétkarú verzióból is attól függően, hogy melyik a szimpatikusabb. A zuhanycsaptelep fajtája is elég evidens. Ez mindenképpen rendelkezik egy zuhanyfejjel és egy külön nyakkal, ami csak a kád feltöltését szorgalmazza, ami gyorsabb, mintha a zuhanyfejet használnánk erre a célra, illetve a kettő fajta egy különleges ötvözete a KMT csaptelep, ami főleg panellakásokban lehet helyspóroló megoldás. A konyhai csaptelepnél a kiválasztás fő szempontja, hogy alatta lehessen mosogatni. Akár edényeket, akár a főzéshez szükséges hús és egyéb alapanyagok előkészítése szempontjából fontos, így mindenképpen egy hosszabb nyakú csaptelepet fogunk választani, aminek a vége egy kihúzható kis zuhany is lehet. Ez nagyban segítheti a főzés könnyebbségét, kevesebb víz fogyasztásával is jár a finomabban eloszlatott vízsugár miatt, ami így gyorsabb tisztításra képes a nagyobb felület lefedésével. Ez a három fajta az, amivel mindenképpen fogunk találkozni a bevásárlás során.

Honnan vásároljunk csaptelepet?

Ma már legegyszerűbb ezt az interneten megoldani, például az alábbi oldalon: https://www.ventil.hu/csaptelep. Itt szélesebb választékban juthatunk hozzá a csaptelepekhez, mintha a boltban vásárolnánk, és egyszerűbb is a döntés. Megtudjuk a termékleírásokból, hogy mekkora termékre számítsunk, így pedig ki tudjuk otthon mérni, hogy számunkra megfelelő-e az adott termék. Ha pedig kéznél van a csaptelep, a kérdés már csak az: ki cserélje ki az új darabot a régire?

Az új csaptelep beszerelése

A csaptelep felszerelése nem kifejezetten nehéz feladat, azonban még így is jobb, hogyha egy szakértőre bízzuk a cserét. Ha nem vagyunk biztos a dologban, akkor könnyen kárt okozhatunk a vízrendszerszerben, ami sokkal több kiadás lenne a végén, mintha néhány ezer forintot szánnánk a profi munkára. A csöpögés is veszélyes lehet a falakra nézve, hiszen a nedves fal nem csak penészes lesz, de komoly gondokat okozhat a fal egész szerkezetében. A csőrepedést is meg tudja állapítani a szakember, hiszen nem csak egész házat elárasztó repedés jöhet létre a falban, hanem olyan is, ami csendben növeli a számlákat.