Kazán típusok a piacon

Milyen kazán jön szóba, ha a gázkazánt kizártuk?

Hazánkban az egyik legelterjedtebb fűtési mód a gázkazán telepítése. A gáz olcsó, bár jár számos hátránnyal is a használata. Egyfelől nincs mindenhova bevezetve, innentől kezdve kényszerhelyzetben vagyunk. Ugyanakkor a gázkazán beüzemelése – mivel az égéstermék egészségre és környezetre egyaránt káros – szigorú szabályokat és előírásokat kell kövessen. Ez macerás. Hovatovább költséges is lehet, mert a gázkazán beüzemelésének elengedhetetlen feltétele ezeknek megfelelően egy kémény.

Ezzel szemben van olyan kazán típus, ami más energiaforrásból oldja meg otthonunk felfűtését. Ezek közül az egyik legkézenfekvőbb az elektromos áram, illetve a tüzelés, de létezik geotermikus energiát felhasználó kazán is a piacon. Persze beszélhetünk napenergiáról is, ám ez inkább kiegészítője lehet csak egy meglévő fűtésrendszernek, mivel ingadozó a hőleadása. Ennek köszönhetően a napenergia hol túltermel – nyári napsütésben reggel négytől este kilencig is akár – hol, alig hoz valamit – téli felhős időszakokban. Nem megbízható önmagában. És hogy melyiket válasszuk ezek közül? Először nézzük meg, melyik mit tud!

Kazán fával, vegyes hulladékkal és pelettel

E három kazán típusban közös vonás, hogy szilárd, fizikailag megfogható dolgokat égetünk el. A fa tüzelés hatásfoka megközelíti a gázkazánét, ellenben, ahogy látni fogjuk ebben a kategóriában szinte minden készülék magas káros anyag kibocsátással bír. A fatüzelésű ellen szól az is, hogy folyton figyelni, „etetni” kell a kazánt, illetve azt a bizonyos tüzelőanyagot tárolni is kell valahol, mégpedig nagy mennyiségben.

Emellett kicsit összetettebb megoldást kínál a vegyes tüzelésű kazán. Nem pusztán fát, de bizonyos háztartási hulladékokat is elégethetünk benne. Előnye, hogy így megszabadulhatunk hulladékunk egy részétől. Hátránya, hogy szintén magas káros anyag kibocsátása mellett egyáltalán nem kiemelkedő a fűtésének hatásfoka. Emellett oda kell figyelnünk, mit is vetünk tűzre, nem minden anyag alkalmas rá, és erre szigorúan oda kell figyelnünk.

Még a fatüzelésű „adagolási” problémájára adott válaszként robbant be a köztudatba a pellet kazán. A pellet egy tömörített, préselt faanyag, amely nagyjából úgy néz ki, mint a nyúltáp. Sokkal kisebb helyet igényel, mint a faanyag, ráadásul ezek a kazánok már adagolóval kerülnek le a gyártósorról. Ez azt jelenti, hogy feltöltjük a készülék tartályát, ahonnan az igénybevételének megfelelően adogatja magának a pelletet. Nagyjából heti egyszer érdemes utántölteni, használattól függően.

Az elektromos kazán

Ahol nem áll rendelkezésre a gáz, ott szintén kézenfekvő alternatíva lehet az elektromos kazán. A köztudatban megragadt árrés napjainkra már jelentősen csökkent, így valóban drágább elektromossággal fűteni, de koránt sem annyival, mint anno lehetett. Emellett számos előnnyel is számolhatunk az elektromos https://www.gazkazan-kazan.hu/kategoriak/kazan kazán esetében:

  • Nem kell fűtőanyagot tárolni
  • Beszerelése nem engedélyhez, szabályozáshoz kötött
  • Kéménykimenetelre nincs szükség
  • Csendesebb, mint más kazán testvérei
  • Nincs égéstermék, ami szennyezné a környezetet

A legtöbb elektromos berendezést emellett szabályozni is szokták. Ha olyan futurisztikus megoldásokkal találkozunk filmekben, sorozatokban, ahol mobil applikációval távszabályozza valaki az otthoni hőmérsékletet, hogy mire hazaérnek, kellemes meleg legyen, ott valószínűleg elektromos a fűtés.

Az elektromos kazán azonban hátrányokkal is bír. Ezek közül elsődleges, amiről már korábban is említést tettünk: az ár. Az elektromos áram az egyik legdrágább energiahordozó, még ha már nem is olyan nagymértékben, mint korábban. Ugyanígy igaz az is, hogy az ember kiszolgáltatja magát egy szolgáltatónak, noha ez a gázkazánok esetében is fennáll. A beüzemelés olykor költségesebb, bár attól függ, mihez képest nézzük – egy kémény beépítés azért jelentősen kiegyenlíti a mezőnyt közte és egy gázkazán közt.

Mikor legyen a kazán elektromos?

Elektromos kazán készülékben ott érdemes gondolkodni, ahol egy felől nincs bevezetve a gáz, de ideális megoldás lehet olyan esetben is, ahol nincs lehetőség, vagy csak nagyon költséges megoldásként lehetne kéményt beszerelni. Onnantól kezdve, hogy beszereltettük, az elektromos kazán fenntartási költsége nem sokkal magasabb. Ha jól szigetelt, kis légterű helységről, illetve otthonról van szó, szintén gondolkodhatunk elektromos megoldásban. A jó szigetelés egyébként is a fűtés hatékonyságának egyik feltétele, így ezt valójában bármely fűtéstechnikai megoldás esetén csak javallani lehet.

Olyan épületeknél, amit nem használunk teljes évben, csak időszakosan, szintén jó megoldást jelenthet. Ellenben azokkal a megoldásokkal, ahol a tüzelőanyagnak először el kell égnie, hogy hőt termeljen, az elektromosság azonnal rendelkezésre áll és hamarabb kifűti a nyaralót, hétvégi házat. Gyakran alkalmazzák még kiegészítő megoldásként. Jó ötlet lehet például vegyes vagy fatüzelésű rendszerekkel kombinálni. Ha elfogyott a tüzelő, nem jutottunk hozzá, vagy meghibásodott a készülék, ott az elektromos, ami pillanatokon belül felfűti az otthont.

A választék adott, első lépésként érdemes a légköbméter alapján kiszámítani a leendő kazánunk minimum teljesítményét és megnézni a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat.