Közbeszerzési szakértő: eszik vagy isszák?

A közbeszerzési szakértő és a pályáztatási rendszer

Alapvetően a közbeszerzésről mindenkinek van némi fogalma, és ehhez mérten igen határozott meggyőződése is. Tudom, hogy hajlamosak vagyunk mindenről nagyon határozottan gondolkodni, mintha minden témának születési előjogunk alapján volnánk szakértői. Mégis a közbeszerzés cseppet sem megosztó módon egyaránt száraz és súlyos következményekkel bíró területként él a köztudatban. Ennek van is némi alapja. Ellenben nem kell azt feltételezni, hogy ebben a kihívásban egyedül kell helyt állunk. A közbeszerzési szakértő pontosan azért van, hogy elkalauzoljon bennünket a közbeszerzési és pályáztatás útvesztőiben.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a közbeszerzési szakértő feladata a folyamatok és tevékenységek jogszerűségét felügyelni. Viszont ez nem jelenti, hogy egy tanácsadóval minden el van intézve. Már csak a feladatmennyiség, de úgyszint az alkalmankénti érdekellentét miatt egy szakértő egyszerre egy ügyfelet képvisel, azaz az ajánlatkérő és az ajánlattevők egy-egy tanácsadót fognak alkalmazni. Na de mit is tud ez a szakértő?

A közbeszerzési szakértő feladatköre

Mivel ügyfelenként változó, hogy pontosan mi is a közbeszerzési szakértő dolga, ezért bontsuk szét, mit is nyújt az ajánlatkérő és az ajánlattevő számára. Az ajánlatkérő az, aki a pályázatot magát kitalálja, összeállítja, mekkora keret összeget, milyen céllal szeretne befektetni vagy mit szeretne megvalósítani.

Ebben a közbeszerzési szakértő számos módon támogathatja tanácsadással. Egyfelől maga a pályázati anyag összeállítása számos jogi előírásba ütközhet és bizonyos határidőket is be kell tartson. Fontosak ugyanígy a tartalmi elemek is. A pályázat megfogalmazása nem lehet túl tág, viszont annyira nem is konkretizálható, hogy csak egy vállalatra lehessen értelmezni, hiszen akkor nincs verseny. Hasonlóan ügyelni kell az elbírálási pontok összeállítására. Végezetül a bíráló bizottság összeállításánál szem előtt kell tartani az esetleges érdekellentéteket.

Az ajánlattevőnek már a pályázat elején jó szolgálatot tehet a közbeszerzési szakértő, hiszen folyamatosan monitoringolja a piacot és értesítést küld, ha megfelelő pályázatot írnak ki. Ezek után segít a pályázat formai és tartalmi elemeit a jogi előírásoknak megfelelően alakítani. Sikeres pályázat esetén a kivitelezésben ügyel a határidőkre, egymásra épülő feladatok esetén előre gondolkodva felhívja a figyelmünket a megfelelő sorrendre.

Mindkét ügyfél esetében figyelemmel kíséri a határidőket és gondoskodik a dokumentálásról. Vitás esetekben képviseli a saját megbízóját.

Hogyan lesz valaki közbeszerzési szakértő?

Az alapképzés nem olyan vészesen komplikált, egy közbeszerzési tanácsadó képzést kell elvégezni. Ez intenzitástól függően egy-két évig tart. Persze ez könnyen hangzik, valójában a cikk elején emlegetett száraz és összetett anyag bemagolásáról van szó, hogy a közbeszerzési szakértő elsajátítsa a pályáztatás jogi hátterének alapjait.

Vannak azonban olyan pályázatok, amikhez nem elegendő egy közbeszerzési szakértő. Ha a pályázati összeg meghaladja a negyven millió forintot illetve ha EUs pénzekről van szó, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó felkérésére lesz szükségünk. Ez a faksz. Ez már egy magasabb szint, aminek első előfeltétele két év gyakorlat, mint közbeszerzési szakértő. Ha ez megvan, néhány kiegészítő képzést el kell végezni, illetve felelősségbiztosítást intézni. Szükséges előfeltétel továbbá egy felsőfokú végzettség és az állami regisztráció.

Bármelyik közbeszerzési szakértő lekereshető online a regisztrációs akkreditációnak hála, hasonlóan, mint amikor vállalkozásokat keresünk ki a cégjegyzékből, hogy megbizonyosodjunk róla, léteznek. Mindez rengeteg költséggel jár: a képzések, a felelősségbiztosítás, a regisztráció, közvetetten a diploma is. Értelemszerűen a faksz magasabb bérért dolgozik tehát.

Gyakran előfordul egyébként, hogy egy egy cég, aki rendszeresen pályázik, inkább saját egyik alkalmazottját képezi ki, mint közbeszerzési szakértő. Ez persze csak az alapképzésre vonatkozik, és ilyenkor általában történik egy megegyezés, melyben rögzítik, hogy az alkalmazott meddig köteles a cégnél maradni. Cserébe viszont finanszírozzák a tanfolyamot.

Bonyodalmat okozhat továbbá az is, ha egyszerre több pályázaton veszünk részt. Hogy a pályázott összegekből mi, hogyan tartozik össze és átlépi-e a bűvös negyven milliós határt, jobb, ha egy hozzáértő közbeszerzési szakértő határozza meg. Úgyis szükségünk lesz rá, ha több pályázatban is egyszerre vesznek részt.

A közbeszerzési szakértő és az online rendszer

Amennyiben közbeszerzési tanácsadót fogadunk fel, ma már alapelvárás, hogy az online Elektronikus Közbeszerzési Rendszer, azaz az EKR felületén kezelni tudja. Ide kerül feltöltésre az ügyfélkapuhoz hasonlóan minden dokumentum, itt követi nyomon a határidőket. Persze mi is hozzáférhetünk és megtekinthetjük a rendszert, ha úgy kívánjuk, de sokkal ésszerűbb ezt arra bízni, akinek a terület amúgy is a szakmája.

A közbeszerzési szakjogász tehát számos módon segíti a pályázatban résztvevő feleket, nem csak annyiban, hogy segít összeállítani a pályázatot.