szemüvegtok1_1

Miért fontos a szemüvegtok?

A szemüvegtok vásárlásáról röviden

A szemüvegtok általában evidens hozzátartozója a szemüvegeknek. Talán magára ismer most néhány ember, aki ennek ellenére aligha használja ezt a remek védő- és tárolóeszközt, amikor a szemüvegéről van szó. Sokan szeretik csak letenni ezt a kiegészítőt az asztalra, szeretik az emberek a homlokukra tolni, a nyakukban lógatni. A szemüvegtok azonban az egyetlen, ami valós védelmet nyújt a drága lencsék számára. Nézzük is meg, miért van ez.

A szemüvegtok, mint védőeszköz

A szemüvegtok többféleképpen is védi a drága kiegészítőnket. Egyrészt, egy jó minőségű szemüvegtok, ha rá is ülünk, nem törik össze. Ez azonban magára a szemüvegre nem vonatkozik, ami önmagában igencsak törékeny. Elég csak egy rossz mozdulat, és már annyi is, a több tízezer forintot élő látásjavító eszközünknek annyi gyakorlatilag. Ilyenkor, hogyha tokban lett volna, akkor még mindig használható lenne, és valószínűleg sérülésmentes.

szemüvegtok1_3

A fizikai védelem mellett azonban valami kisebb, de annál zavaróbb tényező ellen is véd, ez pedig a por. A por sajnos megül a lencséken, és ahogy ezt dörgöljük, mozgatjuk, kárt okozhat a lencse felületében. Persze nem olyan probléma ez, ami azonnal látszani fog, elvégre ez csak por. De néhány év kitartó szemüveghordás után meg fogjuk érteni, hogy a por nem csak apró puha szemcsékből áll, hanem bizony olyan részecskékből, amik összevissza karistolják azt a felületet, amin keresztül nekünk látnunk kellene. Nem egyszer látni olyan szemüvegeket, amelyekből alig látni ki, pedig felületi sérülés, karcolás alig van rajta. Ezek a mikrokarcolások azonban a szem számára megnehezítik a látást, így jó őket elkerülni. Persze ez nem lehetetlen teljese mértékben, akármilyen praktikát is találunk ki. Amikor éppen rajtunk van a szemüveg vagy a napszemüveg, mindenképpen ki leszünk téve a levegőben lebegő apró kis darabkáknak, amik rontani fognak a kiegészítőnk minőségén.

Mit tudunk mégis tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen mikrorepedéseket? Nos, ezeknek a számát nagyban le tudjuk redukálni, hogyha a lencséket a lehető legkevesebb ideig hagyjuk szabadon. Alváshoz például senki nem visel szemüveget, hiszen nincs mit látni, és kényelmetlen is. Ilyenkor az éjjeliszekrényre helyezzük a kiegészítőt, pedig betehetnénk azt egy szemüvegtokba is. Éjjel leáll a mozgás a lakásban, hogyha nincs nyitott nyílászáró, akkor a levegő is áll, a benne található porszemcsék leülepednek. Így lesznek porosak a bútoraink is. Néhány óráról van csak szó egy nap, azonban ez is sokat számíthat, akár évekkel megnövelheti a drága látásjavító eszköz élettartamát.

A szemüvegtok, mint tárolóeszköz

Hogyha az embernek van egy biztos helye, ahova a szemüvegét teheti, akkor az a szemüvegtok. Sokszor kell ezt a kiegészítőt magunkkal vinnünk. Azok számára, akik csak a közeli dolgokat nem látják élesen, különösen fontos egy jó szemüvegtok beszerzése, mert ők nem hordják állandó jelleggel a kiegészítőt. Így nekik valahol tárolni kell azt, amikor éppen nem viselik.

Alapvetően azonban minden szemüveges embernek szüksége van tokra. Hogyha elutazunk, mindenképpen létszükséglet, hogy biztonságosan tudjuk szállítani, éjjel is megfelelő körülmények közé tudjuk helyezni azt.

Hol vásároljunk szemüvegtokot?

Nem mindegy azonban, hogy honnan veszünk szemüvegtokot. Egy szemüvegtoknak jó minőségűnek kell lennie, minél jobban bírnia kell a fizikai megterhelést. Természetesen az sem mindegy, hogy a belső kialakítása hogyan alakul. Hogyha egy táskában tartjuk a szemüvegünket a tokban, akkor az folyamatosan mozogni fog, minden lépésnél érintkezhet a tok belsejével a lencse. Ezért mindenképpen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a tok nem fogja a kiegészítőt megrongálni, hanem kifejezetten védi annak az épségét.

A tokokat tehát mindenképpen megbízható helyről vásároljuk meg, ami véleményem szerint csakis egy optika lehet. Ehhez persze nincsen szükség különösebb próbálgatásra vagy hasonló személyes kontaktust igénylő dologra, ezért bátran választhatjuk az online vásárlás lehetőségét, amihez az eOptika oldalát tudom ajánlani: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuvegtok.html. Itt nem csak mindenképpen megbízható termékeket találhatunk, de remek akciókat is kifoghatunk.

szemüvegtok1_2

Szemüvegtok napszemüveghez

Persze nem csak a szemüvegünkhöz vásárolhatunk tokot, hanem napszemüvegekhez is. Főleg márkás darabok esetében érdemes, hiszen nem mindig hordjuk őket még egy meleg nyári napon sem, így valahol el kell őket tárolnunk. A dioptriás darabok persze még drágábbak is, így azokra nagyon kell ügyelnünk. A napszemüvegekhez való tok egy kicsit más, mint a rendes tokok kialakítása, nagyobbak, púposabbak, azonban különleges mintákban és stílusokba is kaphatók.

Én tehát mindenkinek ajánlom, hogy vásároljon tokot is a szemüvegeihez, hiszen ez befektetést jelent abba, hogy a lencsék hosszú életűek legyenek, és több éven keresztül lehessen azokat használni. És persze sosem késő elkezdeni a tokban való tárolást, úgyhogy a már gyakorlott szemüvegeseknek is ajánlott a tok vásárlása.