Mire jó a puffer tároló?

A puffer tároló mibenléte

A puffertartály, más néven puffer tároló a mai modern fűtésrendszerek kiegészítő eleme. Az alkalmazás elvi alapjai könnyen megérthetők, de némi fűtésrendszeri ismeretet azért igényelnek. Hogy is működik tehát általában a ház vagy lakás fűtése? Valahol mindenképpen adott egy hőtermelő egység. Ez esetek többségében egy kazán valahol messze a központi fűtésnél vagy az alaksorban a műszaki szobában, vagy bárhol máshol, ahol elhelyeztük. Az itt termelt hőt egy közvetítő közeg, általában fűtővíz juttatja el a hőleadó testekhez, amik legtöbb esetben radiátorok, bár újonnan már inkább padlófűtést szokás beépíteni.

Na, mármost ennek az egész rendszernek van egy hatásfoka, amivel dolgozik, és egy kapacitás, amit nem tud meghaladni. Ha mi pedig egyszerre állunk neki zuhanyozni, mosogatni és közben fűtjük az egész lakást, előfordulhat, hogy a kombinált kazánunk nem fogja bírni. Persze itt nem fenyeget az a veszély, mint az áramkörök leterhelése esetében, hogy lecsapja a biztosítékot a túlterhelt rendszer. Itt egyszerűen csak azt fogja tapasztalni az épp zuhanyzó lakótársunk, hogy hiába nyitja meg teljesen a meleg vizet, jéghideg a zuhany. Na, ezt a problémát tudja kiküszöbölni többek között a puffer tároló.

A puffer tároló bekötése

A kazán – persze típusától függően –általában több csonkkal van kialakítva. Ez azt jelenti, hogy miután bekötöttük a fűtésrendszerbe és azt folyamatosan képes ellátni, utólagosan még csatlakoztathatunk hozzá ezt azt. Ez lehet egy napkollektor, vagy akár egy puffer tároló is. Ha azonos márkán belül választjuk a puffertartályt, 99%, hogy nem akad gondunk a kompatibilitással. Általában a kazánokat hosszú élettartamra gyártják, éppen ezért nem változnak a bevett szabványok ripsz ropsz.

De térjünk vissza a puffer tároló gondolatához. Történetesen ezt is ráköthetjük a kazánra, így akkor is bővíthetjük ezzel az otthoni fűtésrendszert, ha történetesen csak utólag döbbenünk rá a szükségességére vagy éppen más megfontolásból úgy jobb, ha csak késleltetve szereljük be.

Viszont a kazán nem az egyetlen eszköz, amihez csatlakoztatható. Az előbbi zuhanyzós példánál maradva, a puffer tároló jól tud jönni egy bojler használatakor is. Hiszen a bojlerek is csak egy bizonyos kapacitásnyi átfolyó vizet képesek felmelegíteni, ha annál többet használunk egyszerre, akkor bizony előfordulhat, hogy hideg lesz és jobban járnánk egy puffer tartállyal.

A puffer tároló működése

Alapvetően egy nagy tartályról beszélünk, ami kiváló szigetelésének köszönhetően nem engedi elszökni a felmelegített fűtő vagy használati meleg vizet, ezáltal energiát tárol. Egy kombi puffertartály mindkettőt képes „menedzselni”, de itt is fontos, hogy megfelelő mennyiségű csonk legyen a puffer tartály berendezésen, hogy minden eszközt rá tudjunk kötni.

A fűtővíz és a használati meleg víz nem keverednek a puffer tároló falán keresztül adódik át a hő. Igazán akkor van szükség az „energia bankra”, ha olyan hőtermelő egységet használunk, aminek ingadozó a teljesítménye. Mondok egy példát. A vegyes tüzelésű kazánt gyakran kell fűtőanyaggal feltölteni, akár egy kályhát. Ilyenkor, amíg elégnek az anyagok, rengeteg hőt termel, többet is, mint amennyit szükséges. Ez a hő alapjáraton elvész a kéményen át, és aztán gyorsan kihűl a lakás miután leégett a tüzelő. Ezzel szemben a puffer tároló ezt az emlegetett hőfelesleget megtartja, tárolja, és rendelkezésre áll később.

Gondoljunk bele egy átlagos téli éjszakába, mikor jól megrakjuk a kandallót este, hogy hajnalig kitartson valahogy a meleg. Egy puffer tároló bekötésével ez teljesen szükségtelenné válik. Ugyanígy, ha szeretnénk szolár energiát hasznosítani, jó szolgálatot tehet. Hiszen a nap, vagy a szél kiszámíthatatlan energiaforrások, ha nem tudjuk eltárolni a Nap erejét szó szerint borúsabb napokra, bizony, hideg lesz otthon. A puffertartály gázkazánhoz is gyakran alkalmazott kiegészítő és tökéletes megoldás lehet egy külső hőmérséklet érzékelős rendszerrel kombinálva.

A kérdés általában pont az, hogy vajon mennyi az annyi? Szükségünk lesz-e egy puffertartályra, ha beköltözik még egy ember? Ez sok tényezőn múlik, elsősorban azon, mire akarjuk használni a meleg vizet. Ha csak a használati meleg vízről van szó, kevésbé leterhelt a puffer tároló, mintha emellett még a fűtővizet is tárolnia kellene, így valószínűleg egy kisebb is elég. Van, ahol puffertartály gázkazánhoz van csatlakoztatva. A legegyszerűbb a szakboltokban érdeklődni, hogy a segítségükkel a saját igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelő tárolót válasszunk.

A puffer tároló elhelyezése

A puffer tároló igencsak impozáns méretekkel rendelkezik, nem csoda, hiszen létezik 100 literes puffertartály is. Hasonlóan a bojlerhez, okosan kell elhelyezni a lakásban vagy otthonunkban. A legjobb, ha befér a többi műszaki gép mellé, akárhol is tároljuk a kazánt és a szivattyút. De természetesen ez a legtöbb lakásban nem opció.

Jól jönnek a falra szerelhető puffer tároló megoldások, de van, ahol pont a fekvő puffertartály lesz ideális mondjuk egy mosdópultba rejtve. Mindenesetre, ha kiterjedt belmagassággal bírunk, érdemes inkább a falra szerelhető verzió mellett dönteni.