WC-mosdó? Hogyan válasszunk?

Szaniterek: WC-mosdó, kád..

Amikor a szaniterekre gondolunk, a WC-mosdó az első talán, ami eszünkbe jut. Ugyan ide tartoznak a fürdőkádak, bidék, piszoárok, sőt tágabb értelemben a zuhanytálcák is, ezek mégsem képezik minden háztartásban részét a fürdőszobának. Éppen ezért nem is olyan elterjedt rájuk az igény. WC ellenben minden háztartásban, vendéglátóhely, közterület mosdójában van, és egy mosdó hozzá, ahol kezet mosunk szintén elengedhetetlen. Persze a háztartásokban nem csak ennyiből áll egy fürdőszoba, de egy étkező WC-jében indokolatlanul keresnénk zuhanyt vagy kádat. Éppen ezért ez a két szaniter, a WC-mosdó páros a legelterjedtebb és leginkább keresett kombó.

Ha szanitert vásárlunk, érdemes egy kollekción belül gondolkodni, hiszen akkor nem kell még azon is agyalnunk a választásnál, hogy egymáshoz passzoló darabokat válogassunk össze. Bőven elég más feltételeknek eleget tennünk. No de mik is azok a szempontok, amikre jó odafigyelni? Mert egyet bizton állíthatok, a küllem nem szerepel elsődleges helyen. Persze ez is fontos, hiszen a szaniter domináns eleme a fürdőszobának, de a funkcionalitást mégsem fogja háttérbe szorítani.

Hogyan válassz WC-t?

A WC-mosdó elhelyezés hasonló problémákkal kel szembenézzen. A WC ugyanis vagy a fürdőszobában kap helyet, vagy nem. Ez persze nem csak azon múlik, hogy befér-e, lehet ez egy tudatos döntés is: ha nincs közös helységben, nem kell egymásra várni a két külön funkció használatával. Értelemszerűen vizesblokk szükséges a bekötéshez, általában ez meghatározza az elhelyezést. A másik, ami igen sokat nyom a latban az, hogy mennyi helyünk van.

WC-t nem szerencsés sarokba elhelyezni és nyilvánvalóan kell azzal számolnunk, hogy előtte némi hely maradjon. Ha nem szeretnénk a földig kipreparálni a falat, akkor választhatunk falra szerelhető WC-t az álló helyett, így befér alá a porszívó fej meg a felmosórongy is. A tartály elhelyezése is kérdéses. A beépíthető tartály gusztusosan mutat ugyan, viszont bármikor probléma merül fel, nem férünk hozzá és meg kell bontani a falat, hogy szerelhessünk.

Ezt a megoldást éppen ezért csak kétségtelenül jó minőségű termékek esetén javaslom, illetve olyankor, ha a nagy igénybevétel miatt nem szeretnénk, hogy hozzáférhető legyen. Bevásárló központokban például sokkal meghosszabbítja egy egy készülék élettartamát, hogy nincs szem előtt. Viszont, ha nem is döntünk beépített tartály mellett, a beltérrel akkor is lehet játszani, hiszen helyezhetjük a tartályt egészen magasra vagy vehetünk monoblokkos WC-t is.

Álló WC-nél még vár ránk a döntés, hogy alsó vagy hátsó lefolyású legyen-e a készülék. Ezt általában a csőrendszer elhelyezkedése határozza meg, kivéve, ha teljes felújítást és építkezést végzünk és már jó előre eldöntöttük magunkban a dolgot. Ott azonban, ahol adott a kivezetést, ritkán szoktak utólag belenyúlni.

Az utolsó, amit el kell döntenünk, az az öblítés módja. Ez alkalmasint igen kényes kérdés, sokan nem kedvelik a sík öblítéses WC-t, mert nem szeretnek szembesülni a széklet látványával, illetve nehezebb tisztán tartani a kagylót is, ha folyton megül rajta minden. Ellenben így nincs visszafröccsenés, ami főleg a nők higiéniája terén jelentős érv. Ez egyéni ízlésvilág kérdése.

Hogyan válassz mosdót?

A https://www.ventil.hu/wc-mosdo WC-mosdó választás hasonlósága itt is szembetűnő, hiszen ismét azzal kell indítsunk, hogy mennyi helyünk is van? A mosdó egyik legfontosabb tényezője a méret, beleértve a magasságot is. Egy felől nem lehet annyira széles, hogy használat közben folyton beverjük a könyökünket, lehorzsoljuk az alkarunkat, és itt is számolnunk kell azzal, hogy előtte helyet hagyjunk, hiszen valahol nekünk is állni kell. A magasság azonban a leginkább az a tényező, ami a mindennapi kényelmet biztosítja. Álljunk a mosdó helyéhez, alkarunkat kicsit emeljük meg, hogy a könyökünk enyhe szöget zárjon be és emeljük vízszintesbe a tenyerünket: ez a megfelelő, számunkra kényelmes magasság. Általában nyolcvan-kilencven centi közé esik,d e persze ez egyéni magasságunktól is függ és ahol többen használják, értelemszerűen egy arany középutat fogunk választani. Viszont a túlzott kompromisszum kényelmetlenné teheti a használatot, mélyen be kell hajolnunk, vagy nagyon magasan lesz a mosdó.

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, a WC-mosdó problematika tovább folytatódhat, el kell döntsük, milyen típusú mosdót is szeretnénk. Az álló valamivel több helyet foglal, beszerelése viszont egyszerűbb és a szanitert is elrejthetjük egy állólábban. Kis hely esetén általában beépített mosdókat preferálunk ám érdemes megjegyezni, hogy ez egy másik mosdótípus. Az nem úgy van, hogy veszünk egy állót, kikapjuk a lábát és alátolunk egy szekrényt. Az eleve beépítésre szánt készülékeknél a forma meggátolja, hogy oldalt lecsorogjon a víz, az állónál nem. Úgyhogy hiába építjük be a nem erre kifejlesztett verziót, nem fogjuk tudni hathatósan szigetelni, aminek hosszútávon meg lesz a böjtje.

A WC-mosdó összepasszolás

A dizájn természetesen színben és formában nyilvánul meg. Valóban a legegyszerűbb egy sorozatból kiválasztani a WC-mosdó darabokat, de ha erre nincs lehetőségünk, a következőket érdemes szem előtt tartani. A kerekített ívek, sarok szögek legyenek azonosak. A színvilág, anyagválasztás egészítse ki egymást. Nem kell feltétlenül megegyeznie, csak vegyük figyelembe eddig mennyi féle anyag és színárnyalat található a fürdőben. Ha ez lenne a nyolcadik, akkor szedett vedett küllemet kölcsönöz a fürdőnknek a választás. Ha ez csak a második, harmadik, csak vagányságot jelent.