A lepkeszúnyog nyakörv felbukkanása

Mi az a lepkeszúnyog nyakörv?

Az utóbbi években egyre másra kerülnek fel az állatkereskedések polcaira, kínálatába a lepkeszúnyog nyakörv termékek. Hazánkban azonban sokan értetlenül állnak a kérdés előtt: lepkeszúnyog nyakörv? Az meg mi? Hiszen szúnyog ellen minek védeni a kutyát, pláne lepke ellen? Az elnevezés igen ártatlannak állítja be a vérszívókat, ugyanakkor halálos kimenetelű betegségről beszélünk. A felelős állattartás hagyományaiba hazánkban értelemszerűen nem tartozik bele, hogy lepkeszúnyog ellen védjük kedvenceinket, hiszen sokan azt sem tudják, hogy van ilyen állat.

A lepkeszúnyog nyakörv nem egyenlő a bolhairtó nyakörvvel. Egy teljesen már élőlény ellen véd, bár tény és való, hogy a lepkeszúnyog is vérszívó rovar. Itthon kevésbé ismert, hiszen nem gyakori vendég, hagyományosan nem is él Magyarországon. Azonban az éghajlatváltozással egyre gyakoribb a nyári hőség, az áradás, és a buja meleg és nedves időszakok kedvezően hatnak a szúnyogokra. Köztük egyre inkább terjeszkedik Európában is a lepkeszúnyog. Róla azt kell tudni, hogy kisebb, mint az általunk jól ismert szúnyog. Ez azt jelenti, hogy átfér a szúnyoghálón és nem is zümmög. Viszont terjeszthet azt a betegséget, amit úgy neveznek: leishmaniasis, vagy leichmaniosis. Éppen ezért a lepkeszúnyog irtása itthon is előbb utóbb napirendre kerül.

A lepkeszúnyog nyakörv vs bolhairtó nyakörv

A lepkeszúnyog nyakörv tehát egy olyan betegség ellen védi a kutyákat, macskákat, mely halálos kimenetelű, ráadásul emberre is veszélyes. A leishmaniasis hosszú lappangású, és gyógymód nem igazán létezik rá, az egyetlen mód, amivel felvehetjük ellene a versenyt, a megelőzés. A terjedéshez közvetlen érintkezés kell egy nyílt sebbel, ahol a fertőzés vérbe kerülhet. Éppen ezért alkalmas rá a lepkeszúnyog, hogy terjessze.

Ezt a kis rovart pedig a lepkeszúnyog nyakörv tartja távol. A bolhairtó nyakörvet ugyebár úgy találták ki, hogy a kullancsok, bolhák ellen nyújtson úgy védelmet, hogy közben nem veszélyezteti sem az állat, sem a gazdája egészségét. Éppen ezért a hatóanyaga a fipronil. Ez az anyag a rovarok központi idegrendszerében támad meg egy közvetítő csatornát. Ez a módszer a lepkeszúnyog esetén nem működik.

A lepkeszúnyog nyakörv hatóanyaga ezzel szemben a deltamethrin. Ez valójában egy riasztószer, ami távol tartja a rovarokat és megóvják az állat szőrmentes részeit, mint a szem körüli rész vagy az orr nyálkahártyája a csípésektől. Ez jól érzékelhetően nem egy halálos méreg, inkább egy távol tartás, de jelen ismereteink szerint a védekezésnek ez a leghatékonyabb módja.

Lepkeszúnyog nyakörv utazáskor

Ugyan hazánkban egyelőre nem jellemző a rovar – csupán pár déli megyében találkoztak eddig vele a szakértők, illetve folyóink mentén – utazáskor érdemes átgondolni a lepkeszúnyog nyakörv bevásárlását. Tény, hogy nem minden lepkeszúnyog fertőző, ahogy nem minden kullancs se az. De ahol több a lepkeszúnyog, mert őshonos, ott azért érdemes vigyázni. A lepkeszúnyog nyakörv kifejezetten hasznos lehet minél délebbre utazunk.

De nem csak ez az egy „irány” jelentet veszélyt. Az éghajlatváltozás minden országra kihat, így napjainkra Észak-Franciaország, Svájc, Belgium és Dél-Németország is potenciálisan olyan terület, ahol találkozhatunk lepkeszúnyoggal. Emellett akkor is érdemes beruházni egy lepkeszúnyog nyakörv termékre, ha Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba vagy Szerbiába utazunk a nyári időszakokban. A szúnyogok előszeretettel tanyáznak folyók, vizek környékén, és csapadékos meleg időben rajzanak igazán.

A lepkeszúnyog nyakörv hasonlóan a bolhairtóhoz, hatékony védelem a rovarok ellen. Apránként szívódik fel belőle kutyánk, macskánk bőrére a hatóanyag. Ez emberre nézve nem ártalmas, úgyhogy nem kell aggódnunk, hogy nem nyúlhatunk a kutyánkhoz, vagy a gyereket ne engedhetnék közel. Azon sem érdemes aggódni, hogy nekünk miért nem szükséges efféle védekezés. Emberre nagyon ritkán terjed át a betegség és ha felismerik a betegséget, fel lehet venni ellene a harcot. Emellett a betegségnek több válfaja létezik és nem mindegyik súlyos.

A lepkeszúnyog nyakörv márkák

Sokan tépelődnek, ha lepkeszúnyog nyakörv vásárlása adják a fejüket, hogy scalibor vagy foresto, de labdába rúg még mellettük a kiltix nyakörv, illetve az advantix nyakörv is. Ezek a nyakörvek különböző módszerekkel védekeznek, és ezáltal a hatóanyagtartalom lehet az, amiben különbséget tudunk tenni. Egy felől mindegyikről elmondható, hogy a bolhák, kullancsok ellen védelmet nyújt. Ebben a tekintetben hatékony a korábban emlegetett fipronil, úgyhogy ha teljes körű védelemre vágyunk bolhák és kullancsok ellen, ezt az anyagot keressük.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a nyakörv lepkeszúnyog ellen is védjen, a termék deltametrint kell tartalmazzon. Éppen ezért ha mind a bolhák, kullancsok, mind a lepkeszúnyog – és egyéb szúnyogfélék – ellen szeretne védelmet szerezni kedvencének, egyszerre mindkét hatóanyagot keresse a termékleírásokban. Sajnos nem minden lepkeszúnyog nyakörv vég bolha és kullancs ellen is. Pedig igazán érthető, hogy a gazdi nem szeretne három nyakörvet a kedvencére és minél inkább el lehet intézni a dolgot egy fajtával, annál jobb.